Întrebări frecvente

Mai jos regăsiți răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre expoziția Body Worlds – Vital. Pentru orice altă întrebare, vă rugăm să ne contactați.

Expoziția BODY WORLDS este prima de acest gen care informează vizitatorii despre anatomie, fiziologie și sănătate prin vizualizarea corpurilor umane reale. Specimenele expuse au fost conservate prin plastinație, un proces de conservare inventat de omul de știință Dr. Gunther von Hagens în 1977, pe când lucra ca anatomist la Universitatea din Heidelberg. BODY WORLDS a fost fondată de Dr. Gunther von Hagens și este curatoriată de Dr. Angelina Whalley, medic și designer conceptual. Este una dintre cele mai de succes expoziții itinerante din lume. De la debutul său în 1995, expoziția a atras peste 55 de milioane de vizitatori în peste 40 de țări și 160 de orașe din America, Europa, Africa de Sud, Asia și Oceania. Deși multe expoziții BODY WORLDS au fost prezentate în întreaga lume, aceasta este prima dată când BODY WORLDS este expusă în România.

Expozițiile BODY WORLDS conțin specimene umane reale, inclusiv plastinați întregi, organe individuale, configurații de organe și secțiuni transparente ale corpului. Plastinații spectaculosi din expoziție duc vizitatorul într-o călătorie captivantă sub piele, oferind o înțelegere completă a anatomiei și fiziologiei corpului uman. Pe lângă funcțiile organelor, sunt descrise bolile comune într-un mod ușor de înțeles, prin compararea organelor sănătoase cu cele afectate. Acestea arată impactul pe termen lung al bolilor și al dependențelor, cum ar fi consumul de tutun sau alcool, și demonstrează mecanica articulațiilor artificiale de șold și genunchi.

BODY WORLDS își propune să educe publicul despre funcționarea interioară a corpului uman și să arate efectele sănătății precare, sănătății bune și ale alegerilor de viață. De asemenea, expoziția speră să motiveze vizitatorii să învețe mai multe despre știința anatomiei și fiziologiei.

Oricine este interesat să înțeleagă ce ne face umani. Adulții de toate vârstele și copiii vor găsi exponatele fascinante. Având în vedere natura expozițiilor BODY WORLDS, recomandăm părinților, tutorilor sau personalului școlar să citească toate informațiile de pe site-ul nostru pentru a decide dacă BODY WORLDS este adecvată pentru copiii din grija lor.

Dacă luați în considerare aducerea copiilor sau a grupurilor școlare la BODY WORLDS, vizitați secțiunea noastră de resurse online pentru a afla cum să utilizați expoziția ca pe o experiență de învățare. Toți copiii care participă la BODY WORLDS trebuie să fie însoțiți de un adult.

Organizatorii BODY WORLDS cred că atunci când oamenii înțeleg mai bine cum funcționează corpul și cum se poate degrada, sunt mai predispuși să aleagă un stil de viață sănătos și durabil. De asemenea, speră să inspire vizitatorii să învețe mai multe despre științele vieții. Cunoașterea aspectului corpului uman și a modului în care funcționează este o informație științifică de bază care ar trebui să fie disponibilă pentru toată lumea.

Utilizarea specimenelor autentice permite o examinare profundă a bolilor, fiziologiei și anatomiei, pe care nu o puteți găsi în modele, manuale sau fotografii. În plus, expoziția permite vizitatorilor să înțeleagă că fiecare corp are caracteristici unice, chiar și pe interior. Experiența în orașele din întreaga lume a demonstrat clar că speci¬menele reale fascinează vizitatorii într-un mod în care modelele nu pot.

Pozițiile plastinaților au fost atent gândite pentru a servi scopurilor educaționale. Fiecare plastinat este așezat pentru a ilustra diferite caracteristici anatomice. De exemplu, pozițiile atletice ilustrează utilizarea sistemelor musculare în timpul practicării sporturilor. Pozițiile sunt alese pentru a evidenția caracteristici anatomice specifice și pentru a permite vizitatorilor să relaționeze plastinatul cu propriul lor corp.

Animalele plastinate sunt prezentate în expoziția unică a lui Gunther von Hagens, ANIMAL INSIDE OUT, care este dedicată anatomiei animalelor și permite o privire sub pielea giganților savanei, junglei și oceanului. Pentru mai multe informații, accesați www.animalinsideout.com.

Plastinația este un proces unic inventat de Dr. Gunther von Hagens în 1977 pentru a conserva specimenele în scopuri educaționale medicale. Procesul înlocuiește fluidele și grăsimile corpului cu plastice fluide care se întăresc după impregnarea forțată cu vacuum. După ce corpurile sunt modelate în poziții realiste, acestea sunt întărite cu gaz, căldură sau lumină. Plastinații arată cum se mișcă corpurile noastre în viața de zi cu zi, precum și în timpul activităților atletice. Pentru mai multe informații despre plastinație, vizitați www.bodyworlds.com.

Expozițiile BODY WORLDS se bazează pe un program stabilit de donare a corpurilor prin care donatorii solicită specific ca trupurile lor să fie utilizate într-o expoziție publică după moartea lor. Toți plastinații întregi și majoritatea specimenelor provin de la acești donatori; doar unele organe, fetuși și specimene specifice care arată condiții neobișnuite provin din vechi colecții anatomice și institute morfologice. În prezent, există peste 21.000 de donatori înregistrați în programul de donare a corpurilor al Institutului pentru Plastinație. Pentru mai multe informații, vizitați www.bodydonation-plastination.com.

Expozițiile se bazează pe generozitatea donatorilor de corpuri; indivizi care au solicitat ca, după moarte, corpurile lor să fie utilizate în scopuri educaționale în expoziție. Conform acordului cu donatorii de corpuri, identitățile și cauzele decesului nu sunt dezvăluite. Expoziția se concentrează pe natura corpurilor noastre, nu pe divulgarea informațiilor biografice.

Înainte de premiera nord-americană a BODY WORLDS, în 2004, și actualizată în 2017, a fost realizată o revizuire etică independentă de către un comitet distins de teologi, eticieni, academicieni și personalități medicale. Revizuirea etică a originii corpurilor din BODY WORLDS și natura etică a expoziției – realizată de California Science Center, Los Angeles – poate fi descărcată de pe site-ul nostru www.bodyworlds.com/ethic.

Profesorii vor dori să-și pregătească atât elevii, cât și supraveghetorii adulți pentru experiența lor BODY WORLDS. Materialele pentru educatori sunt disponibile pentru descărcare la: https://bodyworlds.com/teachers.

Deși vei putea să te apropii foarte mult de plastinați, ca regulă, vizitatorii nu au voie să îi atingă.

Poți rămâne cât dorești, în cadrul orelor de deschidere. Recomandăm să îți rezervi aproximativ una până la două ore. Timpul necesar variază în funcție de cât de mult dorește fiecare vizitator să examineze fiecare specimen și să citească informațiile furnizate.

Fotografia profesională și filmarea în expoziție sunt limitate la membrii înregistrați ai presei, în scopuri editoriale. Unele locații permit fotografierea cu dispozitive mici de mână pentru uz personal, necomercial. Te rugăm să verifici cu locația pe care o vizitezi pentru a confirma că fotografierea este permisă. Din respect pentru ceilalți vizitatori și pentru donatorii de corpuri, fotografierea poate fi restricționată în orice moment.

Există numeroase expoziții BODY WORLDS, inclusiv ANIMAL INSIDE OUT, care au fost vizionate de peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume. Dacă dorești să afli în ce orașe vor fi expuse expozițiile în continuare, accesează site-ul nostru oficial www.bodyworlds.com, unde vei găsi o prezentare generală a locațiilor actuale și viitoare ale expozițiilor. Dacă ești interesat de mai multe informații despre expozițiile BODY WORLDS actuale și viitoare, precum și despre evenimente speciale, expoziții sau alte subiecte legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook sau Instagram.

Deși toate expozițiile BODY WORLDS se concentrează pe anatomia generală dezvăluită prin plastinație, fiecare expoziție este prezentată cu teme dedicate – capacitatea și vitalitatea corpului (BODY WORLDS Vital), cardiologia și inima (BODY WORLDS & Povestea Inimii), dezvoltarea umană, longevitatea și îmbătrânirea (BODY WORLDS & Ciclul Vieții), povestea corpului uman în secolul 21 (BODY WORLDS: PULSE), influența pe care o are „fericirea” asupra sănătății noastre (BODY WORLDS: Proiectul Fericirii) și rețeta pentru o viață sănătoasă (BODY WORLDS RX). În plus, există două versiuni ale ANIMAL INSIDE OUT, expoziția inovatoare de animale plastinate. Fiecare expoziție arată o multitudine de plastinați unici și oferă fiecărui vizitator o experiență fascinantă.

BODY WORLDS VITAL prezintă o colecție specială de specimene concepute pentru a arăta vizitatorilor elementele de bază pentru sănătatea și bunăstarea umană. Vital spune povestea fascinantă a modului în care poți combate cel mai bine bolile care pun viața în pericol – cum ar fi cancerul, diabetul și afecțiunile cardiace – prin alegeri sănătoase și schimbări de stil de viață. Expoziția include plastinați întregi, o mare varietate de organe individuale, configurații de organe și artere, precum și secțiuni translucide care oferă o imagine completă a modului în care funcționează corpul uman.

Toate expozițiile BODY WORLDS prezintă plastinați diferiți, ceea ce este cel mai evident în plastinații întregi care variază în poziție și expunere.

keyboard_arrow_up